Vánoční jarmark malého Jáchymka

07.12.2016 14:46

Přijměte srdečně pozvání na charitativní jarmark, kde svým nákupem rukodělných výrobků přispějete malému Jáchymkovi z Litoměřic na jeho léčbu.
Na jarmark věnují své výrobky lidé i organizace z celé republiky. Výtěžek z něho poputuje na tolik potřebné cvičení a rehabilitace (rehabilitační pobyt v Lounech u Bc.Dragounové, cvičící podložku na zem a náhradní brýle - v celkové výši 10.000 Kč).

Kdy: 17. prosince v Litoměřicích v prostoru Okamžik

Více o akci najdete na samotné Události na Facebooku.

Děkujeme, pokud si najdete na akci čas.

 

Pár slov o Jáchymkovi...

Jáchymek se narodil ve 29. týdnu těhotenství 22. října 2014. Vážil pouhých 750 g a měřil 30 cm. Během celého těhotenství byl nedostatečně vyživovaný. Byl 53 dní v inkubátoru, z toho 17 dní na umělé plicní ventilaci, propuštěný z nemocnice byl po 76 dnech od narození.
Bohužel už během prvního půlroku bylo jasné, že Jáchymek není úplně normální miminko. Stále přibývají další a další diagnózy... 

Jako první se u Jáchymka projevilo zrakové postižení, částečná atrofie očního nervu, 5 dioptrií na každém oku. Dále se zjistila těžká atrofie mozečku, změny na bílé kůře mozkové a percepční vada sluchu (ta se ale naštěstí zatim neprojevuje, na zvuky Jáchymek reaguje). Od narození je u Jáchymka navíc pozorována mikrocefalie, má malou hlavičku a tudíž i mozek. Celkově je Jáchymek velmi vývojově opožděný, nyní ve dvou letech se pouze občas náhodně přetočí na bříško. Teprve před pár měsíci se začal zajímat o hračky, které má před sebou na stole. Umí se zvláštním způsobem plazit na bříšku...

Velmi mu v rozvoji motoriky pomáhá rehabilitační metoda Bobath koncept.

Jáchymek navíc nechce moc jíst, což rodina dohání nutridrinky, které hradí pojišťovna pouze částečně. Obrovským výdajem je při péči o dítě s postižením dojíždění za lékaři a dalšími odborníky.

Přes to všechno je ale Jáchymek úžasný chlapeček, umí se nádherně nahlas smát, miluje písničky a říkadla... Naučil se rozumět jednoduchým pokynům, jako je ňami (otevře pusinku na jídlo), zubánky (čištění zubů) a dudu (zdali chce dudlík).

 

Zpět